Добре дошли във Vaprosi.bg! Задайте въпросите си на хората със знания и опит и споделите своите знанията и опита с другите.

Някой има ли представа каква е истината за бюлетините в Костинброд?

0 гласа
Преди се твърдеше, че са подготвени от ГЕРБ, сега пък, че няма нищо нередно и, че БСП са ги използвали за да повлияят на вота... Какво става в тази държава?
попитан в Общество от анонимен  
  

1 отговор

0 гласа

За понятията "технологичен брак" и „надтираж”Понеже всички тутакси станаха специалисти в печатарството, и аз ще се осмеля - от 17 години работя в печатни издания, бил стотици пъти в печатници, а и се консултирах с колеги - технолози и печатари.


Всяка печатница работи с тираж нето и тираж бруто, като вторият включва и технологичния брак. Технологичен брак се води всичко, което е излязло от машините, но не е разпространено - тоест самият брак плюс надтиража.
Както експертът Василев подчертава:
Първо, има брак от печатането, получава се при настройката на машините и самите процеси - "макулатура".

Второ, има брак при последващите действия - рязане, сгъване и лепене. Този брак по думите на главния технолог на "Мултипринт" е бил предвиден да бъде в рамките на 2%.

Трето, винаги има надтираж. Печатат се повече бройки, за да има ако печатното изделие се повреди при превоз, влагане, разопаковане и други манипулации, както и в случай, че се наложат допълните количества или нещо изчезне по пътя.
"Между 0.50% до 5% може да бъде надтиражното производство на една печатница", коментира пред "Фокус" депутатът от БСП Петър Кънев, чиято печатница отпечата протоколите за изборите. /В случая с „Мултипринт” тиражът е 8 343 000 бюлетини, от които 5 на сто представляват 410 хиляди бюлетини/.
Според него когато нещо се печата, винаги се пуска по-голямо количество, за да може да остане. Защото обратното е по-трудно – да се прави отново подготовка за печат.

"Когато става въпрос за печат на интегрални бюлетини тиражът за София например е огромен, а за Ямбол е много по-малък. Тогава е логично да се пусне малко повече", допълни Кънев.
Той знае какво говори - 15 години е печатал бюлетините за изборите.
 
отговорени от анонимен  
...